Jesteś na diecie, ale marzy Ci się kapiący lukrem pączek do kawy? Albo po prostu chcesz zdrowo się odżywiać i nie karmić siebie sztucznymi produktami w kupnych słodyczach? Idę z wybawieniem! Poniżej zamieszam specjalnie dla Was naprawdę dobre, wypróbowane przepisy na słodycze do kawy, na drugie śniadanie lub przekąskę. I nie są to wafle z awokado i bananem ;)

Bananowe muffiny mocy - 12 szt. (1 szt. - 173 kcal)

Wykonanie:

Mokre składniki zblendować ze sobą. Wlać do suchych, wymieszać. Włożyć masą foremki na muffinki, piec w temperaturze 180 stopni około 45-60 minut.

Ja polewam rozpuszczoną gorzką czekoladą lub wcześniej do masy dodaję pokrojone bakalie np. daktyle i migdały.

Tarta czekoladowa z bananami na wyjątkowe okazje

Ciasto, które zadziwia pysznością wszystkich. Mój popisowy numer. Jest zdrowe, ale bardzo kaloryczne. Dlatego proponuję je na wyjątkowe okazje!

 

Składniki na spód
Składniki na mus czekoladowy

Wykonanie:

Płatki owsiane i orzeszki ziemne mocno rozdrabniamy, aż będą sypkie (blender lub młynek).

Mieszaninę zagniatamy z cukrem, mąką kukurydzianą i solą, siemieniem lnianym, olejem i tłuszczem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na nią wykładamy ciasto. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

Mleko kokosowe, cukier, mąkę ziemniaczaną i kakao przekładamy do rondla. Gotujemy na małym gazie, cały czas mieszając, aż mleko się zagotuje. Masa zrobi się gęsta. Dodajemy do niej olej, połamaną na kostki czekoladę i mieszamy, dopóki się nie roztopią i połączą z resztą masy.

Masę czekoladową przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy dopóki nie stanie się jednorodna, gładka i błyszcząca.

Na upieczony spód wykładamy pokrojonego w plastry banana, następnie wylewamy masę czekoladową.

Tartę należy schłodzić przez kilka godzin w lodówce lub przez ok. 2 godziny w zamrażarce.

Sernik koksa

Ekspresowe przygotowanie, dużo białka, bez cukru i bez spodu! Jeśli chcesz duży sernik, zrób go z podwójnych składników.

 

sernik kokosa

Wykonanie:

Wszystkie składniki zblendować ze sobą, małą formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec około 35 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu).

Można oczywiście pokusić się o zrobienie polewy czekoladowej :)

Batony owsiane z czekoladą

Batony owsiane z czekolada

Wykonanie:

Miód ogrzej, żeby był płynny. Wymieszaj z nim płatki i orzechy. Dodaj jajko i wymieszaj. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i ubij. Piecz 15 minut w temperaturze 160-180 stopni, aż do lekkiego zezłocenia masy. Po wystudzeniu pokrój ostrym nożem na 6 batonów.

W osobnym naczyniu rozpuść czekoladę z 3 łyżkami wody (najpierw wrzuć do garnka czekoladę, dodaj od razu wodę i wtedy włącz gaz). Oblej nią batony.

Agata Matoszko
Autor

Agata Matoszko

Specjalistka od długich dystansów na rowerze. Ma na swoim koncie setki godzin spędzonych na trenowaniu akrobatycznej jogi, cross fitu, biegania i pływania. Agata jest także trenerem personalnym i z szybkością zjazdów downhillowych chłonie wiedzę z zakresu dietetyki, suplementacji i różnorodnych typów treningów. Z mistrzowską precyzją omija nawet najtrudniejsze przeszkody w kolarstwie MTB. Wy jednak nie ominiecie jej uśmiechu, który z ogromną serdecznością przywita was na recepcji ReShape. Niczym lider peletonu wskaże kierunek dalszej trasy w ReShape i zmotywuje do wytrwałej pracy.

U
d
o
s
t
ę
p
n
i
j