Witajcie, w dzisiejszym artykule weźmiemy sobie pod lupę odporność i jej wpływ na choroby układu oddechowego.

Temat mamy aktualnie bardzo na czasie , chociażby z tego względu iż bardzo dużo osób w ostatnim czasie choruje nie tylko na grypę ale i również na zapalenie oskrzeli, zatoki czy zapalenie płuc. Dotyczy to nie tylko osób dorosłych ale i dzieci.

Zatem więc dlaczego dieta jest tak ważna w kształtowaniu naszego zdrowia?  Układ odpornościowy – jest naszym naturlanym Bodyguardem, chroniącym przed infekcjami oraz drobnoustrojami chorobotwórczymi. Dlatego więc jeśli jest on przeciążony , co dość często się zdarza – przy dzisiejszym rytmie życia , nie jest w stanie sam sobie poradzić ze zwalczaniem wirusów. Tak więc zastanówmy się jak powinna wyglądać kompozycja jadłospisu dla naszego układu immunologicznego. Dieta wzmacniająca odporność powinna obfitować w warzywa i owoce zawierające tzw. antyoksydanty (przeciwutleniacze), które – walcząc z wolnymi rodnikami – sprzyjają naszej odporności. Nie powinno w niej zabraknąć także m.in. kaszy, ryb i miodu, który rewelacyjnie działa na nasz układ odpornościowy.

Warzywa , które warto uwzględnić w jadłospisie: 
- Kiszonki: kapusta , buraki , ogórki ( Są bogate w witaminy i minerały, zawierają , żywe kultury bakterii , które wspomagają mikrobiotę).
- Seler, brokuły czy warzywa z rodziny psiankowatych, np. paprykę, a także cebulę,  czosnek. Zawierają one dużą ilość witaminy C, której działanie w podnoszeniu odporności zostało już dawno udowodnione. Ułatwia ona  m.inn. wchłanianie żelaza, wzmacnia błony śluzowe i uszczelnia naczynia krwionośne, a to nie pozwala rozprzestrzeniać się chorobotwórczym drobnoustrojom. 
- Marchew, dynia: zawierające beta-karoten , który jest głównym składnikiem budulcowym bariery ochronnej organizmu – chroni nabłonek dróg oddechowych.
- Rośliny strączkowe: fasola, soczewica, groch , oprócz witamin i minerałów, zawierają dużo białek, tłuszczy i węglowodanów. 

Produkty zbożowe : ​
- Kasze : jaglaną, gryczaną, jęczmienną, kukurydzianą, owsianą, mannę, kuskus - 
witaminy B6, tiaminy, ryboflawiny i niacyny, a więc witamin z grupy B. Substancje te wspomagają pracę układu nerwowego oraz immunologicznego.

- Owsianki: Owies to doskonałe źródło m.in. witamin z grupy B, E, magnezu, selenu, a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i błonnika, który na bardzo długi okres czasu likwiduje uczucie głodu, wypełniając przewód pokarmowy.

Warzywa te zawierają składniki mineralne, takie jak potas, wapń, żelazo, magnez, cynk. Możemy je jeść na surowo, pod postacią surówek, sałatek, ale także łączyć z kaszami, ryżem, makaronem. Są także świetnym składnikiem rozgrzewających zup.

Pamiętajmy , że w okresie jesienno-zimowym możemy również dodać do naszego menu warzywa i owoce mrożone ( pod wpływem niskiej temperatury mrożenia ich zawartość makro i mikroelementów jest dalej bardzo bogata ). Godne polecenia są np. kalafior, brokuły, czarna porzeczka, truskawki, maliny itp.

Produkty mięsne: 
- Mięso drobiowe , królicze, indycze: bogate w witaminy sporo witamin z grupy B 
(B1, B2, B3, B6, B12) oraz witaminę A, D oraz E.
- Ryby : zawierające kwasy omega-3 działające przeciw-zapalnie . Zawierają również 
witaminę D, która ma silny wpływ na układ immunologiczny
Płyny : 
- ciepła i przegotowana woda z dużą zawartością świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
- herbatka tymiankowo-imbirowa
- kawa zbożowa z dodatkiem odrobiny imbiru, cynamonu oraz goździków i kardamonu
- wywary z ziółoch ładzających, takich jak melisa, mięta czy rumianek
- Herbatka z dzikiego bzu dla najmłodszych. 

Suplementacja, która pomoże nam w zapobieganiu infekcji: 
✓ Witamina C 
✓ D3 + K2 – wspomagają produkcję białek odpornościowych - przeciwciał
✓ Cynk – skraca czas infekcji , utrzymuje prawidłowy metabolizm
✓ Selen  – zapobiega mutowaniu oraz namnażaniu wirusów​
✓ Probiotyki - odbudowują florę bakteryjną jelit i przywracają równowagę organizmowi w przypadku zażywania antybiotyków.

Oczywiście z produkt , który powinniśmy totalnie wykluczyć z naszego jadłospisu to biały 
cukier – zostało udowodnione , że cukier obniża zdolność bia łych krwinek (leukocytów) do 
niszczenia wirusów, grzybów i bakterii. Ponadto powoduje szybsze namnażanie się 
patogenów w zainfekowanym organizmie. Jakby tego był o mało, nadmiar cukru może hamować przyswajanie witaminy C.


Tak więc podsumowując, o nasz system odpornościowy warto dbać cały rok a nie tylko w okresie jesienno- zimowym. Naturalne środki zawarte w odpowiedniej diecie z pewnością w tym pomogą, więc staraj się zdrowo odżywiać przez cały rok.​